Weer op bezoek bij uw naaste met dementie: tip voor mantelzorgers

Vanaf 2 juni kunnen we bij de Posten weer beperkt bezoek verwelkomen. Bewoners en hun contactpersonen zijn uiteraard geïnformeerd over deze bezoekregeling. Voor de familie en bewoners zal het moment dat zij weer samen kunnen zijn met hun geliefde met dementie in veel gevallen gepaard gaan met emotie.


Een mooie tip over hoe daarmee om te gaan vond onze collega Kim Reuvers in het boek ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie’ van de auteurs Marcelle Mulder en Anniek Kramer: “Er zal geluk en blijdschap zijn, dat er weer nabijheid is, maar regelmatig ook verdriet omdat dat zo gewenste gevoel van herkenning misschien ontbreekt. Niets is verleidelijker dan bij binnenkomst vragen "weet je nog wie ik ben?". Een begrijpelijke vraag als je brein goed werkt en de emotie hoog zit. Maar voor mensen met dementie een moeilijke, die stress kan oproepen. Je voelt immers dat er iets van je verwacht wordt en dan maar hopen dat je daaraan kun voldoen. Het helpt in dat eerste contact het gesprek te openen met een aanbod, bijvoorbeeld "hallo mam hier ben ik dan weer, je dochter Lea". Dit zorgt ervoor dat de ander voelt dat het goed is en zal de stress beperken. Probeer vervolgens in het gesprek zo min mogelijk vragen te stellen. Elke vraag kan eerder genoemde effect veroorzaken. Door zelf te vertellen, helpen we iemand met dementie eigenlijk een stuk op weg. Hierdoor kan het contact veel rustiger ontstaan.”

We wensen iedereen een mooi contact! 

Bewoners en hun naasten die behoefte hebben aan een luisterend oor dan kunnen contact opnemen met ons maatschappelijk werk en/of onze geestelijk verzorgers 

> Meer nieuws in het nieuwsarchief
<

Logo Zorgkaart Nederland
 


Logo Zorgschakel Enschede
Logo KIWA ISO 9001
Sitemap | DisclaimerPrivacy | Contact |  T 053 - 4753 753 | E