Het verhaal van
Over wensen, verwachtingen en samenspel
Wat vindt de bewoner belangrijk? Welke wensen heeft de familie? Welke rol spelen gebeurtenissen uit het leven van de bewoner nu in zijn/haar dagelijkse leven?
De Posten wil graag antwoord op bovenstaande vragen, zodat met de juiste ondersteuning, begeleiding en zorg voor iedere bewoner élke dag de moeite waard is. Dit vraagt o.a. om anders te kijken naar de invulling van het samenspel tussen bewoners, familie en medewerkers van de Posten.
Meerdere medewerkers vroegen zich af of het (levens)verhaal van bewoners en familie daarin een rol zou kunnen spelen. De Posten heeft deze suggestie ter harte genomen en is gestart met de verhalende aanpak ‘Kleine verhalen, grote impact’.
De kracht van verhalen
De kracht van verhalen is enorm, ook in de zorg. Het verbindt bijvoorbeeld medewerkers en familie met elkaar, maakt gebeurtenissen in ons dagelijks leven begrijpelijk en zet mensen in beweging.
Denk maar aan het boek ‘Ma’ van Hugo Borst Het bevat kleine verhalen over de alledaagse belevenissen van Hugo met zijn dementerende moeder en (zorg)medewerkers. Deze kleine verhalen hebben een grote impact.
Door het boek krijgen we een kijkje in de keuken van de wensen, verwachtingen en behoeften die kinderen van ouders met dementie hebben.
Kortom: verhalen hebben een grote impact.
Samen met schrijver Bas Schepers zijn drie teams van de Posten op zoek gegaan naar verhalen over wensen, verwachtingen en grenzen in het dagelijkse samenspel tussen bewoner, medewerkers en familie.
Met deze verhalen wil de Posten bewoners, familie en medewerkers in gesprek brengen over elkaars wensen en verwachtingen.
‘Bas heeft een aantal weken meegelopen en gewerkt met de teams. Met zijn notitieboekje in de aanslag. Dit was snel vol. De anekdotes en gebeurtenissen lagen voor het oprapen en familie vertelde ook graag haar verhaal’, vertelt Henk Abels, programmaregisseur Welzijn bij de Posten.
‘Het gaat ons om verhalen over het dagelijks leven van klanten, hun familie en de medewerkers. Ongemerkt vertellen zij in deze verhalen welke wensen en verwachtingen zij hebben en wat zij belangrijk vinden. ‘De wandelaar’ over bewoner Huub op onze locatie Erve Leppink is zo’n verhaal.’
In gesprek met familie en medewerkers
Met de door Bas geschreven verhalen zijn de teams in gesprek gegaan met elkaar en familie. Zo zijn mantelzorgers aangeschoven bij teamoverleggen, hebben lunchgesprekken plaats gevonden en zijn er familieavonden georganiseerd.
Zo hebben de familieavonden geleid tot o.a. het uitbreiden van de werktijden van medewerkers Woonplezier. Zo kan er met elkaar meer persoonlijke aandacht aan cliënten op de huiskamer worden gegeven.
Gedrag verklaren of verwachtingen duiden
"Uit de verhalen blijkt bijvoorbeeld dat familie en klanten graag hun levensverhaal centraal zetten bij de vraag om zorg en ondersteuning. Ook medewerkers geven aan dat het levensverhaal handvatten biedt om gedrag te verklaren of verwachtingen van een klant en/of familie te kunnen duiden"’, legt Bas uit.
Daarom wordt in een pilot bij nieuwe bewoners als eerste het levensverhaal van de bewoner opgehaald in plaats van een intake gericht op administratieve gegevens.
Kortom: verhalen krijgen een plek in onze ambitie om voor iedere bewoner iedere dag de moeite waard te maken.
Lees de verhalen van onze bewoners >>