Terugblik lezing Teun Toebes tijdens jubileumweek bij de Posten (5 juni 2023)

Op maandag 5 juni 2023 heeft Teun Toebes een lezing gegeven bij de Posten over zijn visie op zorg. "Teun Toebes staat voor een betere wereld voor mensen die leven met dementie, want hij vindt dat ieder mens recht heeft op een zo’n goed mogelijke levensstandaard, ongeacht leeftijd of diagnose. Daarom is hij ruim twee jaar geleden gaan wonen in een verpleeghuis om te ervaren hoe mensen met dementie leven en van ze te leren. Want alleen door naar mensen met dementie zelf te luisteren kunnen wij hun en daarmee tegelijk onze wereld veranderen. Want het is volgens Teun hoogtijd dat die werelden samenkomen!"

Stel je voor dat het 30 graden is, je op de Antillen bent geboren en dat je op je oude dag in een verpleeghuis in Nederland woont. Je wilt naar buiten, maar het ‘mag’ niet. Waarom niet? Vanwege het hitteprotocol, ofwel: verhoogd risico op uitdroging. Het was één van de voorbeelden die zorgvernieuwer Teun Toebes gaf tijdens zijn lezing op maandag 5 juni ter ere van 50 jaar de Posten. Op 21-jarige leeftijd ging Teun op de gesloten afdeling van een verpleeghuis wonen. Daarover heeft hij een boek geschreven ‘VerpleegThuis, wat ik leer van mijn huisgenoten met dementie.’ Als activist strijdt hij voor een betere levenskwaliteit van mensen met dementie.

Een ding is zeker: Teuns inzichten geven denkstof. Om er een paar  te noemen:

  • ·       Thuis had je een tweepersoonsbed, in het verpleeghuis krijg je een ziekenhuisbed.
  • ·       Thuis stond de kliko buiten, in het verpleeghuis staat de kliko naast het toilet.
  • ·       Thuis had je echte kamerplanten, in het verpleeghuis word je omringd door kunststofplanten.
  • ·       Thuis ging je op de weegschaal staan als je het nodig vond, in het verpleeghuis ‘moet’ je elke week op de weegstoel vanwege het protocol.
  • ·       Thuis lag er een stuk kaas met een kaasschaaf op je ontbijttafel, in het verpleeghuis beleg je je boterham met een voorverpakt en voorgesneden plakje kaas.

Leef je leven met de risico’s die daarbij horen

‘Anders kijken leidt tot anders doen’, zei Teun. Hij citeerde zijn huisgenoot én vriend Ad (78 jaar): ‘Buiten is de wereld.’ Want waarom accepteren we de risico’s die we lopen buiten de muren van het verpleeghuis daar wel en accepteren we deze risico’s niet in het verpleeghuis?  Hoe krijgen we meer evenwicht tussen veiligheid en controle aan de ene kant en geluk en saamhorigheid aan de andere kant? Teun vroeg aan het publiek: ‘Wie wil poepen op een openbaar toilet met de deur open?’ Er gingen nul vingers omhoog. De mens heeft de wil om het zelf te doen. Iedereen wil immers zijn leven leiden met de risico’s die daarbij horen.

We zijn verlangende wezens, op zoek naar warmte. Onlangs had Ad zijn kunstgebit doormidden gebeten. Hoe dat kwam? Teun had hem meegenomen met een vriendenuitje. Ze gingen varen in een speedboot op de Oude Rijn. Ad had twinkelende oogjes, adrenaline gierde zijn lijf: hij voelde dat hij lééfde!

Na de lezing is Teun aangeschoven bij de borrel in onze binnentuin. Hier heeft hij met verschillende medewerkers van gedachten kunnen wisselen en kunnen napraten. 

Meer weten over Teun? Bekijk zijn website:  https://teuntoebes.com/

Terugblik lezing Teun Toebes tijdens jubileumweek bij de PostenTerugblik lezing Teun Toebes tijdens jubileumweek bij de PostenTerugblik lezing Teun Toebes tijdens jubileumweek bij de Posten
7 juni 2023> Meer nieuws in het nieuwsarchief
<

Logo Zorgkaart Nederland
 


Logo Zorgschakel Enschede
Logo KIWA ISO 9001
Sitemap | DisclaimerPrivacy | Contact |  T 053 - 4753 753 | E