Beschilderde steentjes voor Joodse gemeenschap in Enschede

Vandaag brachten onze collega’s Corien en Maria een bezoek aan de synagoge in Enschede. Zij overhandigden daar een mand met steentjes die beschilderd waren door onze bewoners. Corien vertelt: “Vorige maand zag ik de nieuwe documentaire ‘Het oorlogsverhaal van de Enschedese Leendert Overduin’. Ik was onder de indruk van deze aangrijpende documentaire over de Joodse gemeenschap en het verzet in Enschede. Na het zien van de documentaire ben ik op zoek gegaan naar de panden waar zich in de Tweede Wereldoorlog zoveel heeft afgespeeld. Ik woon al vanaf 1967 in Enschede, maar ben er jarenlang langs gefietst zonder dat ik daarvan op de hoogte was. Nu zag ik pas de bronskleurige Stolpersteine in de straten ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers en verzetsstrijders. Voor de nabestaanden zijn die een vorm van erkenning.” 

Zo ontstond het idee

In maart hebben we bij de Posten de bewoners herdacht die binnen de Posten aan COVID-19 zijn overleden. Daarvoor hadden we in de centrale hal gedenktafels ingericht met onder andere kaarsen en beschilderde steentjes. Corien” Dat vond ik een mooi gebaar en bij het zien van de documentaire ontstond bij mij een idee: “Wat zou het mooi zijn om rond 4 mei beschilderde steentjes en kaarsen aan te kunnen bieden aan de Joodse gemeenschap in Enschede.” 
Corien heeft aan de collega's van onze dagbesteding en de huiskamers gevraagd of zij met de bewoners steentjes en kaarsen willen beschilderen. Het resultaat daarvan boden Corien en Maria vandaag namens bewoners en personeel van de Posten aan om de Joodse gemeenschap te laten weten dat wij hen een warm hart toedragen. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding
De Posten biedt beschilderde steentjes aan aan synagoge Enschede
Na afloop van het bezoek vertelt Corien: “De dames van de synagoge hebben ons gastvrij ontvangen en we kregen een korte rondleiding. Ondanks het droevige gevoel na de herdenking van gisteren, 4 mei, werd er vandaag toch appeltaart gebakken in de synagoge. Deze werd ons ook aangeboden. De dames waren blij met ons gebaar en vonden de steentjes mooi. Ze zullen in de synagoge uitgestald worden in een glazen vitrinekast.” 
Door de coronamaatregelen is de synagoge al vanaf december 2020 gesloten. Corien: “De dames gaven aan dat zij hopen dat de synagoge binnenkort weer geopend kan worden. Daar is veel behoefte aan. Normaal gesproken worden er veel rondleidingen gegeven, waarbij er veel geschiedenis te vertellen is. Verhalen over de Tweede Wereldoorlog, de geschiedenis van de Joodse gemeenschap en over deze synagoge. Wanneer de synagoge weer geopend is zijn bewoners en collega’s van de Posten uitgenodigd en welkom voor een rondleiding in de synagoge.”

Beschilderde steentjes van de Posten voor synagoge Enschede

5 mei 2021> Meer nieuws in het nieuwsarchief
<

Logo Zorgkaart Nederland
 


Logo Zorgschakel Enschede
Logo KIWA ISO 9001
Sitemap | DisclaimerPrivacy | Contact |  T 053 - 4753 753 | E