Ervaringsverhaal: ik zit klaar...

Hoe lang van tevoren vertel je iemand met dementie wat er komen gaat? Weer een tip van Ervarea

Ik zit al klaar...

Rita de dochter van mevrouw Simons, die lijdt aan dementie, vertelt het haar moeder 's ochtends om 9 uur. 'Vanmiddag om 15 uur kom ik je halen voor de kapper'. Dat is het moment dat haar de moeder de jas aantrekt en voor het raam gaat zitten. Urenlang.
Als Rita er dan keurig op tijd is, krijgt ze een uitbrander 'ik zit al de hele tijd op je te wachten'. Als we kijken naar ons brein is dit te begrijpen.

Plannen (en overzicht over de tijd houden) is een complexe hersenfunctie. Voor veel mensen met een ouder of beschadigd brein wordt dit lastig. Door iets verder in de tijd te plaatsen (in dit geval uren verder) kan iemand onrustig worden en denken 'ik ga maar vast klaar zitten dan ben ik ieder geval op tijd'.
Het is vaak de behoefte van de omgeving om iemand met dementie langer van tevoren op de hoogte te stellen van wat er komen gaat. Zo betrek je iemand erbij. Maar voor veel mensen met een haperend brein kan dit echter te moeilijk zijn. Als we dit met Rita bespreken, kom we al snel tot de conclusie dat het veel beter werkt om haar moeder een half uur voor het ophalen op de hoogte stellen. En zo gaat het veel beter voor beiden.
Oude vrouw zit te wachten in stoel
Bron: Ervarea, tekst en foto.

5 oktober 2020 


> Meer nieuws in het nieuwsarchief
<

Logo Zorgkaart Nederland
 


Logo Zorgschakel Enschede
Logo KIWA ISO 9001
Sitemap | DisclaimerPrivacy | Contact |  T 053 - 4753 753 | E