Collega in beeld: muziektherapeuten

Renee Tacken en Marjanka Groen hebben beiden de opleiding Muziektherapie gevolgd aan het conservatorium in Enschede en werken als muziektherapeut bij de Posten:

Door Ingrid Bargeman

Marjanka: “Als ik met mijn keyboard of gitaar door de gang loop krijg ik vaak de vraag waar het concert is, maar muziektherapie is wat anders dan alleen ‘leuk’ muziek maken. Wij gebruiken muziek als behandeling, op indicatie van de arts of psycholoog. Daarvoor zitten wij bij het Bewoners Zorg Overleg en het Cliënt Revalidatie Overleg. We werken ook steeds meer samen met de andere behandeldisciplines binnen de Posten. Zo kunnen we voor bewoners met afasie die niet meer kunnen spreken samen met de logopedist werken aan spraakrevalidatie. Dan maken we bijvoorbeeld een melodie bij de zin “Ik wil een kopje thee”. Vervolgens oefent de client dit door te zingen en ritmisch te spreken en tot slot is het doel dat de cliënt dit weer spontaan kan uitspreken. Bij cliënten met Parkinson kunnen we, in samenwerking met de fysiotherapie, de cliënt begeleiden bij loopoefeningen, ondersteund door muziek, om een regelmatig looppatroon te creëren."

Tekst gaat verder onder de afbeelding
Renee Tacken en Marjanka Groen, muziektherapeuten de Posten

"Muziek kan ook heel goed helpen bij het verminderen van onrust of het verbeteren van iemands stemming. De melodie of tekst in bekende liedjes kan bij bewoners met dementie leiden tot herkenning en ophalen van herinneringen. Het ritme in de muziek kan structuur bieden. Het gaat er dus niet om een liedje zo mooi mogelijk te kunnen zingen, maar om het doel zoals de stemming positief beïnvloeden, de aandacht erbij te houden, om te activeren of in contact te komen. Hiervoor hoef je dus niet muzikaal te zijn. Het moet een meerwaarde hebben, het is nadrukkelijk geen bezigheidstherapie.”
Renee: “Hoe een behandelplan eruit ziet is per persoon verschillend. Soms zien we een bewoner maar een paar keer, maar vullen we bijvoorbeeld een iPod met muziek waarvan iemand meer ontspannen raakt. Die geven we dan aan de zorgmedewerkers met het advies de bewoner deze aan te bieden bij onrustmomenten. De ene keer zingen we met bewoners of luisteren we naar muziek, een andere keer maken we samen muziek of werken we met songwriting. Dan voeren we eerst een gesprek met iemand en schrijven we een eigen lied dat bijvoorbeeld kan helpen bij rouwverwerking. Laatst had een bewoner zelf veel gedichten geschreven. Die hebben we op muziek gezet, waarbij de bewoner weer eigen regie heeft.”  

Marjanka: “Dat is het mooie van ons werk, we zijn heel flexibel en kijken echt per bewoner wat op dat moment nodig is. Daarvoor passen we tijdens het muziek maken en zingen het tempo aan de client aan door bijv. te letten op de ademhaling. Wanneer een hele groep heel onrustig is kunnen we muziek inzetten om te proberen de onrust te verminderen en de clienten op een positieve manier met elkaar in contact te laten komen.”
Renee: “Mijn werkplezier haal ik vooral uit het (muzikale) contact met bewoners en het gevoel dat ik echt iets kan brengen en betekenen. En natuurlijk uit de huiselijke sfeer bij de Posten.“ Marjanka voegt hieraan toe: “Ja, die sfeer vind ik ook heel opvallend. Alleen al het feit dat iedereen elkaar hier groet maakt het allemaal heel gemoedelijk. En iedereen is altijd heel bereidwillig om elkaar te helpen.“  

Ook geïnteresseerd in werken bij de Posten: kijk op werkenbijdeposten.nl

28 augustus 2019> Meer nieuws in het nieuwsarchief
<

Logo Zorgkaart Nederland
 


Logo Zorgschakel Enschede
Logo KIWA ISO 9001
Sitemap | DisclaimerPrivacy | Contact |  T 053 - 4753 753 | E