Collega in beeld: maatschappelijk werkenden

Marian ten Thij en Marijke van Duijn zijn maatschappelijk werkenden bij de Posten:Marijke: 

Door Ingrid Bargeman

“Ons werk is niet zo makkelijk in een hokje te vatten, maar dat maakt het juist zo divers en leuk. Wij maken deel uit van het behandelteam en komen, kort gezegd, in beeld bij problematische situaties. Dat kan gaan om financiën, gedoe in de familie, maar vooral om acceptatieproblematiek. En dat is een ruim begrip, want dat kan dan gaan om accepteren dat thuis wonen niet meer gaat, rouwverwerking, dus verlies van een kind of partner accepteren van een lichamelijke ziekte of van dementie.” Marian: “Vaak worden we ingeschakeld in en via het Bewoners Zorg Overleg, maar de zorg weet ons ook goed te vinden, of de arts stelt een indicatie. Maar bewoners melden zich ook zelf bij ons. De gesprekken die we dan voeren kunnen  één-op-één-gesprekken zijn, maar we zijn ook heel systeemgericht. Dat betekent dat we zo veel mogelijk het hele systeem bekijken en betrekken, dus iemands partner, kinderen of andere mantelzorgers. In zo’n systeemgesprek kijken we bijvoorbeeld naar hoe iemand altijd geleefd heeft. Als iemand altijd erg op zichzelf is geweest, gaan we hem of haar hier niet opeens in een strak activiteitenschema stoppen. Dat uitgangspunt geldt trouwens voor heel de Posten. De mensen die bij ons komen wonen moeten vaak eerst een paar weken tot rust komen en wennen aan de nieuwe situatie. Familie of mantelzorgers hebben soms niet in de gaten hoe veel zij in de loop van jaren, stapje voor stapje al hebben overgenomen van iemand met dementie. Het is dan aan ons dat heel goed te begeleiden en om daar op terug te kijken, zodat zij begrijpen waarom we niet opeens heel veel activiteiten aanbieden. Wist je dat de spanningsboog van iemand met vergevorderde dementie vaak maar maximaal een half uur is? Als zo iemand dan 2 uur lang bezoek krijgt is het niet raar dat hij of zij in slaap valt.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding
Marijke van Duijn en Marian ten Thij, de Posten

Het lijkt misschien of de maatschappelijk werkers vooral met problemen bezig zijn, maar Marian en Marijke houden van hun werk. Marijke: “Mijn werkplezier zit juist in die kleine dingen die zo veel betekenen. Zo heb ik onlangs een bewoner die onverhoopt niet meer terug kon naar huis geholpen om allerlei zaken op een rijtje te zetten. Toen bleek onder andere dat  er nog kinderen waren die best dingen wilden doen. De dankbaarheid die je dan ervaart maakt me blij. Een ander voorbeeld: laatst heb ik voor iemand die dat zelf niet meer kon een brief getypt en een taxipas aangevraagd. Daarbij neem ik de bewoner dan vooral mee, ik neem niet per se over.  En soms houd ik gewoon iemands hand even vast. Maar dat geldt voor iedereen bij de Posten.”

Marian: “Waar ik echt blij van word is hoe makkelijk ik het vertrouwen krijg van onze bewoners. Door het geven van intense aandacht voer ik gesprekken met hen die verder gaan dan over koetjes en kalfjes. En wat het werken specifiek bij de Posten betreft: ik doe nu hele andere dingen dan 17 jaar geleden. De ruimte die ik krijg om initiatieven te nemen zoals de trainingen,  Dementie vriendelijk, het Mantelzorgcafé, maakt dat ik hier al zo lang met plezier werk.”  Marijke vult aan: “Klopt, onze functie past niet in een hokje. Dat werkt soms tegen je, maar het biedt ook veel ruimte om de functie te ontwikkelen.”

Ook geïnteresseerd in werken bij de Posten? Kijk dan op de webpagina vacatures >>

18 september 2019

> Meer nieuws in het nieuwsarchief
<

Logo Zorgkaart Nederland
 


Logo Zorgschakel Enschede
Logo KIWA ISO 9001
Sitemap | DisclaimerPrivacy | Contact |  T 053 - 4753 753 | E