Vrijwilligersverhaal Willem Schoppers

Willem Schoppers: vrijwilliger maaltijdbezorging bij de Posten

Vrijwilliger Willem Schoppers en zijn collega-vrijwilligers rijden elke werkdag door de wijk om maaltijden van de Posten te bezorgen. Lekker en gemakkelijk, want de keukenbrigade kookt de maaltijden elke ochtend vers. Ze worden niet alleen warm bij de bewoners, maar ook bij steeds meer mensen in de wijk op tafel gezet.

Willem: “Ik kwam door ziekte thuis te zitten en dan heb je elkaar thuis na een tijdje niets meer te vertellen. Mijn neef werkt in de keuken van de Posten en hij vroeg of vrijwilligerswerk iets voor me was. Dat leek me wel wat en ik werd maaltijdbezorger en later ook vrijwilliger op de mannengroep. Nu kom ik elke dag vol verhalen thuis.
In de keuken pak ik de lijsten erbij. Daar staat op wie welke maaltijd krijgt en of er bijzonderheden zijn. Mevrouw A. verslikt zich bijvoorbeeld in de rijst, dus zij krijgt aardappels in plaats van nasi. Meneer B. houdt niet van rauwkost en zijn vrouw wil graag een zuiveltoetje na het eten. Dat kan allemaal.

Als ik in de keuken kom staat de keukenbrigade klaar langs de lopende band. Als een geoliede machine zorgen zij ervoor dat de vers bereide maaltijden in de pannetjes terechtkomen. Ik zet ze aan het einde van de band in een warmhoudbox en ga dan de wijk in. Als ik bij de mensen thuis kom staan ze vaak al in de deuropening te wachten en is de tafel al netjes gedekt. Ze weten natuurlijk wat er op het menu staat, maar als ik de pannetjes op tafel zet tillen ze toch nieuwsgierig de deksels op. Laatst zei een mevrouw nog dat het iedere keer voelt als het uitpakken van een cadeautje. En zeg nou zelf, het is toch heerlijk luxe dat een kok elke dag voor je kookt?"

Tekst gaat verder onder de afbeelding
Vrijwilliger maaltijdbezorging bij de Posten in de keuken

"Wij zijn soms de enigen met wie mensen die dag een praatje maken"

"Als vrijwilliger hoor je er bij de Posten net zo bij als de betaalde krachten. Ze waarderen je echt. Verder is het natuurlijk mooi dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Daar dragen wij op een praktische manier aan bij als maaltijdbezorger. Wie bij ons bestelt, wil meestal niet anders meer. Er zijn zelfs mensen in andere verzorgingshuizen, die bij de Posten hun maaltijd bestellen. De reden? Een verse warme maaltijd zorgt voor een heel andere eetbeleving dan het opwarmen van een kant en klaar diepvriesmaaltijd. En het is gewoon lekkerder. Maar eigenlijk doen we méér dan alleen eten brengen. Vergeet niet dat wij soms de enigen zijn met wie de mensen die dag een praatje maken."
Als je elke week ongeveer twee uur de tijd hebt om mensen in de wijk blij te maken met lekkere maaltijd aan huis, ben je bij de Posten van harte welkom als vrijwilliger maaltijdbezorging. Er zijn functies beschikbaar als chauffeur of bijrijder, dus een rijbewijs of een auto is niet vereist. Als chauffeur ontvang je trouwens wel een brandstofvergoeding. Daarnaast krijgen alle vrijwilligers een kerstpakket, ze we gratis lid van de personeelsvereniging en zijn we welkom tijdens alle personeelsuitjes. Maar wat belangrijker is: je draagt bij aan het welzijn van anderen en aan een gevoel van saamhorigheid in de wijk.”

3 september 2019
<

Logo Zorgkaart Nederland
 


Logo Zorgschakel Enschede
Logo KIWA ISO 9001
Sitemap | DisclaimerPrivacy | Contact |  T 053 - 4753 753 | E