Tip van Ervarea: omgaan met dementie

Een vaker voorkomend fenomeen: iemand met dementie vertelt stellig een verhaal waarvan jij  weet dat het niet (helemaal) klopt. 

Voorbeeld: Meneer Berends lijdt al jaren aan dementie en sinds twee jaar woont hij in een kleinschalige woning. Als kort voor haar vakantie zijn dochter Maya gedag komt zeggen, begint hij een heel verhaal over de vakanties die hij altijd doorbracht in Duitsland. Maya kijkt hem verbaasd aan en zegt 'jij bent in je leven nog nooit naar Duitsland geweest'. En meneer wordt boos. 

De tekst gaat verder onder de afbeelding
Illustratie: rivier de Moezel in Duitsland

Onwaar verhaal tegenspreken of erin meegaan?

Moet je dit soort verhalen tegenspreken of ga je er in mee? Een simpel antwoord is er niet. Wat belangrijk is in je reactie, is dat je de ander niet het gevoel geeft dat hij het fout doet. Als je gevoel meer leidend wordt dan je denken, zal dit grote effecten kunnen hebben. In dit soort situaties helpt meebewegen, praten in de verleden tijd en jezelf de vraag stellen waarom het zo belangrijk is dat het verhaal kloppend is. Vaak is het de behoefte van de ontvanger dat het verhaal de waarheid is, terwijl de behoefte van iemand met dementie juist het delen van een mooi verhaal is.

Deze tip is afkomstig van Ervarea, dat ook allerlei podcasts uitgeeft over omgaan met dementie: https://soundcloud.com/ervarea

31 augustus 2020
> Meer nieuws in het nieuwsarchief
<

Logo Zorgkaart Nederland
 


Logo Zorgschakel Enschede
Logo KIWA ISO 9001
Sitemap | DisclaimerPrivacy | Contact |  T 053 - 4753 753 | E