Wat maakt uw dag de moeite waard?

interview Kim Reuvers, adviseur Welzijn

Kim Reuvers is sinds 2017 werkzaam bij de Posten. Ze legt uit dat zorg en welzijn in de Posten echt bij elkaar horen. “We gaan verder dan alleen het medische en daarbovenop een aantal activiteiten. We komen los van regels en protocollen en denken zelf na: wat heeft deze klant echt nodig om een fijne dag te hebben?” 

“Al in 2016 begon de Posten met het project Zinvolle Daginvulling, vanuit het VWS-programma Waardigheid en Trots. Het gaat erom dat dit niet een eenmalig, losstaand project is. De nieuwe visie op welzijn en een zinvolle dag wordt overal in de Posten geïntegreerd.”

Vergroening

Kim vertelt over het rolstoelwandelen dat is gestart in samenwerking met IVN. Over het project ‘Groen Verbindt’, over de moestuin op Erve Leppink. En over de plantenpanelen op een afdeling voor mensen met dementie. “Daarop reageren onze bewoners heel positief. We brengen buiten naar binnen. En intussen onderzoeken de wetenschappers van de Universiteit Wageningen wat deze groene wanden doen met de luchtkwaliteit.”

In beweging

Olga Commandeur en studenten van ROC Twente hebben het nodige ‘in beweging gezet’ in de Posten. Kim: “In de beweegtuin bijvoorbeeld. Bewegen kan van alles zijn: balspellen, wat men maar wil. Het hoeft niet per se ‘sport’ te zijn: ook als iemand zichzelf aankleedt, beweegt hij. Meer dan wanneer je als verzorgende te snel alles uit handen zou nemen.”
De Digifiets heeft in 2017 zijn intrede gedaan. In een tuinkamer staat een fiets die is aangesloten op een virtuele, natuurlijke omgeving. Samen met een mantelzorger of vrijwilliger kan een bewoner een prachtige fietsroute maken die start bij de Posten. “Ook hier brengen we de buitenwereld naar binnen. Iemand kan elke week gaan fietsen, weer of geen weer.”

Contact via CRDL

Iets anders waar Kim heel blij mee is, is de CRDL. “Die hebben we in 2017 aangeschaft en wordt ingezet bij muziektherapie. Het is de bedoeling dat iedereen hem gaat gebruiken.” Via de CRDL kun je contact met iemand maken zonder te praten. Door aanraking van beide kanten ontstaat geluid, kan men op elkaar reageren. Er worden herinneringen geactiveerd – bijvoorbeeld een passerende ouderwetse trein of een malende koffiemolen. Het instrument kan een gesprekje op gang brengen of ervoor zorgen dat je emoties met elkaar deelt. Kim legt uit: “Dit is nu zo’n mooi voorbeeld van het doel van onze welzijnsgedachte: het gaat niet zozeer om de activiteit, maar om wat je ermee bereikt. Iemand wordt blij van het contact, voelt zich beter. En dáár gaat het om.”

Vanuit het hart

Kim: “Iedereen is wel ergens goed in als het gaat om zorg én welzijn. Ik werk vanuit mijn hart, vind het belangrijk dat ik de ander echt zie. Ik ben daarom ook blij dat we samen met het team Welzijn, en niet te vergeten alle medewerkers en vrijwilligers, positief kunnen bijdragen aan de kwaliteit van leven.”

www.groen-verbindt.nl

www.crdl.com

<

Logo Zorgkaart Nederland
 


Logo Zorgschakel Enschede
Logo KIWA ISO 9001
Sitemap | DisclaimerPrivacy | Contact |  T 053 - 4753 753 | E