Dag van de diëtist: interview met Fiona van der Sligte
Door Ingrid Bargeman
Dag van de diëtist
Vandaag is het de Dag van de Diëtist. Daarom vandaag een interview met onze eigen diëtiste, Fiona van der Sligte. Ze helpt direct een groot misverstand over de rol van de diëtiste uit de wereld:
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Niet afvallen maar ondervoeding tegengaan
“Bij voedingsadvies door een diëtiste in het verpleeghuis moet je niet denken aan een streng dieet om af te vallen. Ik zie bij ouderen vooral veel ondervoeding, dat wil zeggen een tekort aan voedingsstoffen. Dat kan zich uiten in het verlies van spiermassa, daardoor lopen ouderen meer risico om te vallen. Daarnaast kan ondervoeding ook zorgen voor een slechtere wondgenezing. Ik vind het mooi dat ik door een goed voedingsadvies, bijvoorbeeld het valrisico kan helpen verminderen of de wondgenezing kan bevorderen. Iemand hoeft dan geen pijn te hebben of kan zo lang mogelijk lopen of zo zelfstandig mogelijk zijn. Zo kan ik bijdragen aan de kwaliteit van leven. Natuurlijk wil je dat het liefst oplossen met gewone voeding, maar met bijvoeding kun je soms net even iets extra’s doen. Als het lichaam daardoor beter gevoed wordt kan de smaak en zin in eten weer terugkomen. Op onze revalidatie- en herstelafdelingen voeren we een wat actiever beleid dan in het verpleeghuis. Doordat het lichaam herstellende is heeft het meer energie en voedingsstoffen nodig. Daar word ik ook eerder bij de behandeling betrokken. Zo kijk ik dan bijvoorbeeld mee naar broodbeleg en naar wat iemand drinkt. Soms volg ik klanten ook nog als ze alweer thuis zijn. Bij de klanten in het verpleeghuis word ik altijd ingeschakeld via de specialist oudergeneeskunde. Maar er is ook een goede samenwerking naast de zorgmedewerkers met de andere behandeldisciplines, zoals de ergotherapeuten, fysiotherapeuten en logopedisten. Zij signaleren ook problemen als ondervoeding, slechte wondgenezing of slikproblemen en vragen mij dan of ik hiervan al op de hoogte ben.”
Zien eten doet eten
Behalve in het verpleeghuis wordt Fiona ook vaak ingeschakeld voor klanten in de thuiszorg. Fiona: “In de thuiszorg zijn mijn voedingsadviezen wat meer gericht op andere ziektebeelden. De wijkverpleegkundigen weten mij te vinden als klanten kampen met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes, maar ook als zij daar symptomen zien van ondervoeding. Ouderen hebben niet altijd zin om te eten. Ze denken nogal eens dat ze minder hoeven te eten, omdat ze minder doen. Bij ouderen betekent minder eten vaak verlies van spiermassa, en dus meer valrisico. Eenzaamheid speelt ook een grote rol. Nu ons restaurant De Brink is gesloten merk ik dat veel thuiszorgklanten die hier normaalgesproken gingen eten nu slechter eten. Veel van hen geven ook aan dat zij het samen met anderen eten missen. Zien eten doet eten, al is het alleen al door de afleiding. Ik vind dat echt zorgwekkend, maar probeer dan samen met hen te kijken wat mensen nog wel lekker vinden en als dat niet lukt naar goede tussendoortjes en eventueel bijvoeding.”
“Weet je wat trouwens ook lang niet iedereen weet. Iemand met overgewicht kan toch een voedingstekort hebben en dus ondervoed zijn. Of als iemand 10 kilo afvalt zeggen mensen vaak “Dat is mooi”, maar bij ouderen betekent dat bijna altijd verlies van spiermassa.”
Dementie en voeding
Als laatste vroegen we Fiona of zij een verband ziet tussen dementie en voeding. Fiona: “Daar wordt veel onderzoek naar gedaan. Elke keer als ik naar een bijscholing ga over voeding hoop ik dan ook dat er nieuwe inzichten zijn. Maar er is nog steeds geen wetenschappelijk bewijs dat je met voeding het ontstaan van dementie kunt voorkomen. Dat is natuurlijk heel jammer. Door dementie kunnen er wel problemen rondom eten ontstaan. Gelukkig kan ik daar wel in ondersteunen en advies over geven.
Het werken met ouderen vind ik leuk. Je krijgt hier veel meer waardering van klanten, alleen al omdat je even langs komt en iets voor hen wilt doen. En je kunt met een goed voedingsadvies dus echt wat bereiken.”
19 september 2020
> Meer nieuws in het
nieuwsarchief